Steeds Meer Restaurants Sluiten De Deuren
Het aantal faillissementen van restaurants en eetzaken in ons land ligt dit jaar zowat een kwart hoger dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar. De naschokken van drie opeenvolgende crisissen zijn almaar moeilijker te verteren.
Nadat vorig jaar al een recordaantal zaken failliet is verklaard, gaat het in de eerste maanden van 2024 van kwaad naar erger. Van januari tot en met mei legden alles samen 559 restaurants noodgedwongen de boeken neer. Dat is het hoogste niveau sinds 2005, het eerste jaar waarvoor het statistiekbureau Statbel cijfers bijhoudt.
De voorlopige balans ligt bijna een kwart (23,8%) boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar, leert een analyse van De Tijd. In 2014-2023 gingen in de eerste vijf maanden gemiddeld 452 bedrijven met als hoofdactiviteit 'restaurant of (mobiele) eetgelegenheid' over de kop. Dit jaar zijn dat er al ruim 100 meer. Het jobverlies dat met die falingen gepaard gaat, ligt ruim een kwart hoger dan normaal. Volgens de sectorfederatie Horeca Vlaanderen is de stijging vooral te wijten aan faillissementen van eetzaken met beperkte bediening.
Opvallend is dat de eetsector zwaarder getroffen wordt dan cafés en bars. Voor de hele horeca, die vrij gevoelig is voor faillissementen en veel verloop kent, ligt het aantal faillissementen tot nu slechts 8 procent boven het langjarige gemiddelde. Bij de horecazaken waar klanten vooral iets komen drinken blijven de faillissementscijfers 13 procent onder dat historische gemiddelde. Dat elk jaar minder nieuwe cafés en bars worden opgericht, heeft daarmee te maken. Het jaarlijkse aantal nieuwe restaurants en snackbars daarentegen ligt vandaag hoger ligt dan tien jaar geleden.
Vooral in Vlaanderen loopt de tol bij eetzaken hoog op. In de Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen zitten we 40 à 50 procent boven het langjarige gemiddelde. In absolute cijfers ligt het aantal failliete restaurants met 129 zaken in Antwerpen het hoogst.
(Bron: Horeca Vlaanderen / De Tijd)